dijous, 14 de maig del 2009

Cafè (què fer) per la llengua













L’Obra Cultural Balear ha posat en marxa una gran campanya de participació ciutadana a favor de la llengua catalana. El tennista Rafel Nadal, un dels millors esportistes del món, participa en la campanya Cafè (què fer) per la llengua.

Arreu del món, a totes les cultures, prendre un cafè és signe de conversa amistosa i d’intercanvi civilitzat d’idees. Per això, l’Obra Cultural Balear us convida a prendre un cafè per parlar, sense prejudicis, de les qüestions que us preocupen entorn de la llengua, perquè és important que els ciutadans participin i diguin la seva.

10 coses que podeu fer per donar vida a la llengua

1 Parlau en català sempre que pugueu, tant amb la família, els amics i els coneguts, com amb els desconeguts. És important que us faceu el propòsit de parlar en català arreu: serà una manera de mostrar qui sou i com sou, i de compartir aquest sentiment agradable amb tothom.

2 Sigueu respectuós amb tothom que parla una altra llengua, però exigiu que els altres siguin respectuosos amb la llengua del país.

3 Als coneguts vostres que encara no comprenen bé el català, animau-los a intentar que el comprenguin, parlau-los a poc a poc i explicau-los de tant en tant algunes paraules.

4 Oferiu el català com a via d’integració dels nouvinguts en la nostra societat.

5 Si veis ningú que s’esforça a parlar en català, ajudau-lo. I demostrau-li que valorau el seu esforç ensenyant-li paraules i expressions de la nostra llengua.

6 Adreçau-vos en català a tothom: al carrer, per telèfon, al treball, etc. Si us entenen, continuau parlant-los en català, encara que us contestin en un altre idioma.

7 Respectau les diferències regionals del català. Parlau amb valencians, barcelonins, rossellonesos, etc., per conèixer els accents i les paraules diferents que tenim tots. Aquesta és la riquesa del català, com de totes les llengües cultes.

8 Feis-vos subscriptor de diaris i revistes en català. I que siguin en la nostra llengua les lectures que faceu, la televisió que mireu, els programes de ràdio que escolteu, els espectacles a què assistiu. Triau les versions en català dels webs que visiteu.

9 Preneu la decisió d’escriure tots els missatges i les notes en català. Posau sempre el vostre nom en català. Feis canviar els vostres papers impresos, l’adreça electrònica, etc.

10 Exigiu a tothom que us atengui en català. Feis-ho amablement. Tota persona que fa servir la llengua pròpia del país sense agredir ningú té el dret al seu costat.

PER A LA LLENGUA, TOTHOM ÉS IMPRESCINDIBLE!

1 comentari:

  1. Nos quereis dejar la mente en blanco con el catalán, madre mia, que pesadilla.

    Cada uno habla como le apatece, hablais de "pais" como si no fuera España. Porfavor, no hay que obligar a nadie a hablar catalán que es lo que haceis "Exigiu a tothom que us atengui en català" ¿Por que? ¿Y si no le da la gana a un camarero en Ibiza hablar catalán que pasa?
    Abrid la mente un poco.

    ResponElimina